info@freinetdebontespecht.be  |  051 20 63 40
Follow us :-

L1 – De Vlinderklas

 

Welkom in de Vlinderklas! In deze klas zitten de kinderen van het 1e leerjaar.

Ik neem jullie mee op een vlucht door onze klas!

 

 

Een goede start!

We starten elke dag samen in de kring. Voor we naar de kring gaan, duiden de kinderen aan de hand van de gevoelsmonsters aan hoe ze zich voelen. We houden dit extra in de gaten. Maar ook de kinderen zelf zien van elkaar hoe ze zich voelen en kunnen extra rekening houden met elkaar.

Vandaag zijn we ….

Wanneer iedereen in de ronde zit overlopen we de kalender. Welke dag is het vandaag? Welke dag waren we gisteren/eergisteren? Welke dag zijn we morgen/overmorgen? De kinderen hangen hun kaartjes zelf op de juiste plaats en bouwen samen de kalender op. Ook wordt het weer van de dag besproken en geven we Louise de gepaste kleren. Moet ik een t-shirt of een dikke trui aandoen als het warm is buiten?

Wat gaan we vandaag allemaal doen?

Na het opbouwen van de kalender overlopen we het planningsbord. Hierop kunnen de kinderen zien wat hen nog allemaal te

wachten staat. Ook wie er op welk moment in de klas aanwezig is, is zichtbaar op het bord.

Weten mama en papa wat we vandaag deden?

De agenda wordt altijd ingevuld door de juf. Elke dag worden enkele lessen ingevuld, zo kunnen ouders meevolgen wat we in de klas uitgespookt hebben.

 

Hoe gaat het er aan toe tijdens de rekenlessen?

Naast de werkboeken van Kompas, opteren wij om zoveel mogelijk realistische activiteiten aan te bieden aan de kinderen. Rekenen = veel doen!! Denk maar aan betalen met de euro, kloklezen, wegen, meten … Samen met het 2de leerjaar doen we wekelijks een meetcircuit waarin “doen” centraal staat.

 

Leer je dan ook lezen en schrijven?

In het eerst leerjaar werken we met ‘mol en beer’. Hierin wordt aandacht besteed aan zowel: technisch lezen, taalbeschouwing, begrijpend lezen en spelling. Het spreken en luisteren komt dagelijks aan bod in de rondes en tijdens speciale opdrachten. Schrijven doen we in de boekjes van kameleon. Maar er wordt ook veel aandacht besteed aan het schrijven op verschillende manieren. We schrijven met stoepkrijt, met scheerschuim, met vingerverf, ….

 

Leerkringen

In het eerste leerjaar komen er 2 leerkringen aan bod. Op dinsdagnamiddag komt een van de leerlingen een korte uitleg geven over iets dat met natuur te maken heeft. Dit heet dan de natuurkring. De ronde op vrijdag namiddag staat in teken van de actualiteit. Een van de leerlingen komt vertellen over 2 dingen die in de actualiteit voorgekomen zijn.

 

Speel-leerhoek

Kinderen leren zelf heel veel bij door te spelen. Daarom is er in de klas een speel-leerhoek waarin kinderen met heel wat vaardigheden kunnen experimenteren. De inhoud van deze hoek zal gedurende het schooljaar regelmatig veranderen maar we beginnen alvast met ons eigen restaurant. Kom je hier graag eens eten? Bekijk dan zeker de menukaart! Of ben je liever ober en noteer je de bestellingen? Lees je liever de recepten? Er valt zo veel te leren en te beleven!

Bonte babbel

Elke maandag en vrijdag komen we een halfuurtje samen met alle kinderen van de lagere school samen in onze forumzaal (of bij droog weer buiten). Daar worden allerhande zaken besproken die de hele school aanbelangen, zoals bijvoorbeeld de speelplaatsafpraken.