Welkom op onze webstek en op onze school!

Freinetschool De Bonte Specht Leeft!

Kom een kijkje nemen en klik door op de verschillende klasblogs en onze laatste nieuwsbrief. 

 Naamloos-1.fw

 

 

De Bolletjesklas

De Bolletjesklas van Freinetschool De Bonte Specht

Klaswerking bij meester Bram

1ste kleuter

 

bloglink4

Welkom in de bolletjesklas! Hier spelen en leren de jongste kleuters (van 2,5 jaar t.e.m. 4 jaar). Elke morgen starten wij met een groot kwartier vrij spel. Zo krijgen de kleuters de tijd om wat te wennen aan de klasstructuur en krijgen de allerkleinsten ondertussen de nodig verzorging.

 

Pas wanneer iedereen er klaar voor is, starten we onze kring. Tijdens de ronde krijgen de kleuters de kans iets te vertellen over wat hen bezig houdt of tonen ze iets dat ze hebben meegebracht. Alles wat hier verteld wordt, gebruiken we later tijdens het hoekenwerk. Niet enkel de kleuters brengen hier iets aan, soms maken we tijd voor een verhaal, een spel, liedjes of dansjes en nog veel meer.

 

Na een kort toiletbezoek werkt iedereen individueel aan een opgelegde activiteit. Dit verschilt van puzzels, tot telspelletjes, tekenoefening en nog veel meer. Deze oefening duurt echter niet heel lang. Zo leren kinderen zich toch concentreren op een specifieke opdracht. Wie hier niet klaar voor is, kan rustig spelen in de hoekjes.

 

Na de speeltijd stappen we over in het hoekenwerk. Tijdens dit moment kiezen de kleuters uit een knutselactiviteit die door de begeleider wordt ondersteund. De aangebrachte ideeën tijdens de rondes worden ook tijdens dit moment verwerkt. Naast dergelijke opdrachten kunnen de kleuters ook kiezen uit taalspelletjes, wiskundespelletjes, doeopdrachten en nog veel meer. Daarnaast hebben de kleuters een ruim aanbod uit tal van verschillende hoekjes. De hoekjes verschillen van het poppenhuis tot de autohoek, van bouwen met de blokken tot constructies maken in de knikkerhoek, van de zandbak tot het vrij knutselen aan de vrije werktafel. Voor iedereen wat wils!

 

Op het einde van de voormiddag en de namiddag, genieten de kleuters van een muzische activiteit! Een lied met de gitaar, een vingervers, een tiktakvoorstelling of een expressiespel. Het kan allemaal tijdens deze ronde. In de namiddag wordt er verder gewerkt aan de activiteiten van ‘s morgens. Soms worden er ook onderzoekjes gepland of andere leuke activiteiten. Af en toe sluiten we af met een reflectiemoment. De kleuters vertellen wat ze hebben gedaan en wat er leuk was en wat niet. Op deze manier leren kinderen terug denken in de tijd.

 

Een goede communicatie is een grote troef in de Bolletjesklas. Zo beschikt elke kleuters over een eigen mapje waar alle vragen of bemerkingen in gepend worden. Af en toe wordt er gewerkt met e-mails. Wekelijks worden de ouders op de hoogte gebracht over de werking in onze Bolletjesklas. Dit gebeurt via onze Bolletjesblog! (Zie bovenaan) Ook via de nieuwsbrief weet iedereen wat er zich afspeelt in onze school!

 

de kabouterklas van freinetschool de Bonte Specht